blauw geaderde kazen

Kaas en wijn

Kaas en wijn zijn een goed huwelijk. Althans als je een goede pairing hebt, want zoals in elk huwelijk zit het soms wel eens wat scheef. ;-)

Bij wijn spreekt men van tannines en zuren, bij kaas herkennen we zouten en zuren in de hoofdrol. Houtgelagerde wijnen gaan meestal niet goed samen met kaas om wille van die zuren. Zuren van vooral verse kaas zijn te aggressief tegenover de subtiele zuren in wijn. 

De ideale kaastafel maak je zelf. Hou rekening met de verschillende 'kaas families'. Begin met verse kazen, die openen de maag. 

Een voorbeeld:

  1. vers (vb. Crottin de Chavignol, St. Maure)
  2. witschimmel (vb. Cru de Fagne, Brie de Meaux, Moerduivel)
  3. gewassen (vb. Charmoix, Taleggio, Doré de Lathuy)
  4. halfharde en harde kazen (Wavreumont, St Nectaire, Rote Hexe, Appenzell)
  5. geaderde kazen (vb. Achelse blauwe, Stilton, Jersey Blue, Nicoletta)

Enkele tips: bij de eerste drie families serveer je best witte wijn, bij de laatste drie rode wijn.

Oudere kazen kunnen het best opschieten met volle rode wijnen, terwijl witschimmelkazen prima smaken met volle witte wijnen zoals Chardonnay. Gezouten kazen willen een zoete partner (vb. Stilton en Port). 

Onze wijnen komen rechtstreeks van bij de producent. Laat je gerust adviseren. 

Kaas en bier

We zijn het mooiste bierland ter wereld! Waarom geen bier met onze kaas serveren? Hoe beginnen we eraan?

1) Leg het accent op zuren, begin met verse kazen en een bier met een frisse toets, vb. verse geitenkaas met een 'Geueze' (kriek).

2) Maak een brug tussen kaas en bier, vb. witflora kaas en een type 'Saison' van vb. 't Aerts Paradijs.

3) Combineer een gewassen kaas met een 'Tripel', vb. Charmoix en Le Fort of Hapkin Tripel.

4) Halfharde en gerijpte kazen versterken de smaak met zowel blonde als bruine bieren, vb. Averbode Tripel en Comté van Marcel Petite of onze Bru-XL 13m gerijpt met vb. 'Brons' van 't Aerts Paradijs.

5) Blauwe kazen hebben (meestal) geen korst en zijn daarom wat meer gezouten, denk maar aan Roquefort. Donkere bieren hebben wat meer suikers in de afdronk, denk maar aan St Bernardus Abt 10° en Rocherfort 10°.  Daarom is een contrast hier een goede keuze.

Meer weten? Laat je door ons inspireren.

Kaas en Confits

Bart Billen (de keukenkoets) uit St Truiden maakt voor ons op maat huisgemaakte chutney's.

Lokaal en artisanaal dus. Bart gebruikt hiervoor vers en gedroogd fruit, telkens op smaak gebracht met een persoonlijke toets.

Familie 1 verse kazen: 

Familie 2 witflora:  frambozen met zwarte thee.

Familie 3 gewassen kazen: mango-pompelmoes met een mexicaans pepertje.

Familie 4 half-harde kazen: rode ui met cassis.

Familie 5 blauw geaderd: confits van verse en gedroogde vijgen.

Prijs per potje € 3,45 - 4,45

Verse geitenkaas met een chutney van www.dekeukenkoets.be